Har du fått med deg den nye trenden? Kaffe med smør og fett? Rart, vil mange si og jeg forstår det godt. Jeg skjønte ingenting selv da jeg hørte om det. Nå er jeg derimot frelst og lager det hver morgen, også i helgene. Mitt mål er hele tiden å optimalisere min egen helse, både mentalt og fysisk. En dag med masse energi hvor jeg er super produktiv på jobb er en bra dag for meg og derfor passer denne kaffen perfekt. Jeg har lest Bulletproof Diet boken og har fått en god forståelse for oppbyggingen av kaffen og hvorfor den inneholder det den gjør.  

Fettkaffe, smørkaffe, skuddsikker kaffe

Kjært barn har mange navn, men den originale varianten kommer fra Dave Asprey og Bulletproof. Ettersom det finnes så mange ulike varianter av denne kaffen nå, vil nok de ulike variantene gi forskjellig resultater og virkning. Jeg ble heldigvis introdusert for originalen først og har valgt å holde meg til den. Det vil jeg anbefale deg å gjøre også.

Start i det minste med originalen slik at du vet hvilken følelse den gir deg, så kan du heller modifisere og justere etterhvert dersom du syns produktene er for dyre. Men husk at en produktiv, frisk og energirik deg er verdt hver krone. Vi taper mye penger på å være slappe, late og i dårlig form. 

Ketose, blodsukker og energi  

Det er mange grunner til å starte dagen med Bulletproof kaffe. Den skal erstatte frokost og lunsj skal ikke inntas før kl. 12.00. Dersom du holder deg til dette og i tillegg ikke spiser etter 21.00 kvelden før er i følge Dave Asprey at kroppen din kommer i mild ketose. Når kroppen produserer ketoner øker hjernens produktivitet og forbrenningen din øker. Kaffen «lurer» kroppen din til å tro at du har spist et måltid, uten at det påvirker blodsukkeret ditt eller setter i gang noen sultfølelser.

Spiser du vanlig frokost vil du sannsynligvis bli sulten igjen etter 2-3 timer. Jeg drikker Bulletproof kaffe kl 07.00 og spiser ingenting før kl. 12.00. Dette skyldes det mettede fettet kombinert med at kaffen ikke trigger blodsukkeret eller andre prosesser som gjør oss sulten. På toppen av det hele blir man mentalt skarp og veldig produktiv. Vinn vinn med andre ord. 

Gressfôret smør

Som sagt gjør det mettede fettet at vi holder blodsukkeret stabilt og holder oss mette lenger. Men gressfôret smør er i tillegg rik på en rekke viktige vitaminer, Omega-3 og antioksidanter.

I tillegg hjelper det fordøyelsen og demper betennelser i kroppen. Det er derfor svært viktig å velge gressfôret ghee, hvor kuene har blitt behandlet bra og spist det de er ment for å spise. 

Mugg (mold toxins)

Mugg er noe svært få er opptatt av eller vet mye om. Etter å ha lest Bulletproof Diet har det gått et lys opp for meg med tanke på mugg i maten vi spiser og hvilken enorm påvirkning dette har på vår energi og produktivitet. Kvalitet på mat er alfa omega, men det gjelder også kaffe. Det er svært stor forskjell på kaffebønner og det handler ikke bare om smaken. Kaffe er dessverre full av små muggpartikler som forstyrrer vårt energinivå og produktivitet gjennom dagen, men den originale Bulletproof kaffen er laboratorie testet og fri for mugg. 

De dagene jeg ikke får startet dagen med Bulletproof kaffe, men bare drikker vanlig kaffe merker jeg stor forskjell i energinivået i negativ retning. Jeg får et kick av vanlig kaffe som varer en times tid, før jeg går rett i kjelleren med energifall og gjesping. Kjenner du deg igjen? Det er her de fleste tyr til nok en kaffe og nok en kaffe. Men Bulletproof trenger du bare å drikke en gang og både du, hjernen og kroppen din er fornøyd i mange timer. Fettet i kaffen gjør at koffeinet blir saktere tatt opp av kroppen slik at du får en jevnere koffein økning og holder deg pigg lengre.

Bulletproof kaffe ingredienser: 

  • Bulletproof kaffe (evt. en annen kaffe fri for mugg)

  • 1-2 ss ghee (klarnet smør fra gressfôrede dyr)

  • 1-2 ss Brain Octaine (en variant av MCT olje)

  • 1 scoop Kollagen pulver (for damer eller overvektige)

Originale produkter? 

Her anbefaler jeg deg å gå til innkjøp av alle de originale produktene første gang for å se hvordan du føler deg. Etterhvert kan du forsøke å lage din egen Ghee og se om du kan finne billigere alternativer til de andre produktene dersom du syns de er for dyre. Bestill gjerne fra utlandet, der er prisene mye bedre. Men hvis du aldri prøver med alle originalproduktene vil du aldri få kjenne hvordan det føles å være helt Bulletproof. 

Hvordan lage Bulletproof kaffe: 

  1. Trakt Bulletproof kaffe

  2. Finn frem en dyp beholder

  3. Ha i ghee, olje og kollagen

  4. Tilsett nytraktet kaffe

  5. Bruk en håndmikser til å bland alt godt (se video nedenfor)

  6. Hell det over i en kaffekopp og nyt

Dersom du aldri har forsøkt Bulletproof kaffe tidligere kan det være fint å starte med en teskje av hver den første uken og øke sakte men sikkert opp til en eller to spiseskjeer. 

Koffein, kortisol og søvn

Husk at kaffe binder kortisol (stresshormonet) i kroppen. Dette er hos de fleste mennesker veldig høyt om morgenen så dersom du sliter med søvn og kronisk stress kan det være lurt å vente til etter 10.00 med kaffe, uansett hvilken kaffe du drikker. 

Kilde: Bulletproof bloggen.