Smoothie kan lages på uendelige mange måter og med hundrevis av ulike smaker. Her i huset lages det smoothie bowl omtrent daglig og da er det viktig at den inneholder riktig næring, gode fettsyrer og ikke for mye sukker eller andre ting som påvirker blodsukkeret. Målet er at en smoothie skal være et fullverdig måltid som metter i mange timer, og det er fullt mulig dersom man lager den riktig. Nedenfor bildet finner du oppskrift og fremgangsmåte, men først vil jeg si noen ord om de ulike ingrediensene jeg tilsetter. 

Gode fettsyrer

Når du lager deg et måltid er det viktig å tenke på hvor lenge måltidet skal mette. Spiser du et kalorifattig måltid uten fett eller for eksempel mye «lett produkter», vil du veldig raskt bli sulten igjen. Pass derfor på å få inn noen gode fettsyrer (mettet fett og Omega-3 fettsyrer) slik at blodsukkeret ditt holder seg stabilt og du holder deg mett i mange timer.

Denne smoothien inneholder MCT-olje (bra for hjernen, mater gode bakterier i tarmen og hjelper på metthetsfølelsen), kokosolje (gir god og søt smak og er en mettet fettsyre som bidrar til metthetsfølelse og stabiliserer blodsukkeret) , kokosmelk, avokado (rik på Omega-3 og en rekke næringsstoffer) og er toppet med frø og nøtter som gir rikelig med fettsyrer både mettet og Omega-3 (chiafrø, avokado, valnøtter og linfrø). Avokado er også en fantastisk kilde til gode fettsyrer. 

Fiber for magen

Fiber, eller prebiotika er mat til de gode bakteriene i tarmen din. Det er rett og slett resistent stivelse som får gå ufordøyd gjennom tynntarmen, ned til tykktarmen hvor det blir mat til de gode bakteriene. Fiber øker volumet på avføringen og holder den myk, samtidig som det stabiliserer blodsukkeret etter et måltid. Ettersom fiber mater gode bakterier i tarmen kan det å ta et godt fibertilskudd bidra til å balansere tarmen, redusere luft og oppblåsthet, samt gi en bedre fordøyelse. Dersom du har hatt et fiberfattig kosthold og starter med tilskudd bør du begynne forsiktig, hvis ikke kan noen oppleve økt gass dannelse og mageknip. 

Alger, hvetegress og spinat 

Grønne pulver som hvetegress, spirulina og chlorella tar jeg jevnlig av flere grunner.  Disse grønne pulverne gir masse energi, styrker immunforsvaret, hjelper kroppen med avgiftning av tungmetaller og avfallsstoffer, gir renere hud og er proppet med vitaminer og mineraler. Et fint tilskudd til kostholdet vårt som ofte kan være relativt næringsfattig av mange forskjellige grunner. 

Kraft

Kraft kokt på ben og knokler er rikt på gelatin og kollagen.  Jeg koker ofte kraft som fryses ned i isterninger. Da kan jeg ta opp et par stykker til matlaging, her til smoothie. Gelatin styrker fordøyelsen, huden, leddene, benbygningen og musklene. I tillegg støtter den leveren og hjelper kroppen med avgiftning. Du har vel sett (hundrevis av) hud- og skjønnhetsprodukter markedsført med kollagen? Det er ikke så rart. Kollagen er nemlig en viktig del i fornyelsen av og elastisiteten av huden.

Ingredienser: 

 • 1 håndfull frosne bringebær

 • 1 håndfull frosne blåbær

 • 1/2 boks kremet kokosmelk (ikke lett)

 • 1 ss kokosolje/Cocosa (kaldpresset, helst økologisk)

 • 1 ss MCT-olje

 • 2 blokker frossen spinat (evt. en håndfull frisk spinat)

 • 1/2 avokado

 • 1 ts hvetegresspulver

 • 1 ts spirulina

 • 1 scoop fiberpulver

 • 3 isterninger hjemmelaget kraft

Smoothie bowl topping: 

 • Jordbær (eller andre bær du har i kjøleskapet)

 • Chiafrø

 • Linfrø

 • Valnøtter

 • Tørket kokos

Urban Essentials smoothie bowl: 

 1. Ha alt det våte i blenderen først, kokosmelk, kokosolje og MCT-olje

 2. Tilsett fiberpulver, spirulina og hvetegress

 3. Hiv oppi en halv avokado og spinat

 4. Avslutt med frossen kraft og frosne bær

 5. Kjør til en tykk blanding, tilsett evt. mer bær eller kokosmelk for å tilpasse

 6. Ha smoothien i en skål og dander toppingen

 7. Spis den med skje

Denne smoothien er helt super til både frokost, lunsj og kvelds. Den holder deg mett lenge og er rik på næringsstoffene du trenger for å holde deg pigg dagen gjennom. Hvis du trenger det kan du tilsette en halv banan for en litt søtere smak, men forsøk uten først 🙂