Denne øvelsen er relatert til nymånen i Tvillingene mandag 3 juni. Dersom du ikke har lest innlegget om denne fullmånen anbefales det å gjøre det først.

Empatisk og mindful lytting – par øvelse

For å bli bevisst på hvordan du lytter kan du gjøre denne øvelsen sammen med en venn, kollega eller kjæreste. Øvelsen vil gjøre deg veldig bevisst på dine egne mønster som en lytter og evt. problemløser. Den er utfordrende, men svært effektiv.

Sett dere sammen, gjerne på gulvet mot hverandre. Sitt rett ovenfor hverandre slik at dere har øyekontakt. En skal lytte og en skal prate, etterpå bytter dere, i ett minutt hver. Når den ene prater har den andre ikke lov til å si noe som helst. Den skal være helt stille, være oppmerksom, lytte og følge med. Den andre skal prate fritt, uten å få bekreftelser eller svar. Sett på en alarm på mobil slik at dere holder tiden og ikke trenger å følge med på tiden.

Den som prater svarer på følgende spørsmål: Når var sist du følte deg misforstått og hvordan håndterte du denne situasjonen? Husk, den som lytter har ikke lov til å si noe, ikke en gang bekreftelsesord som ja, nei, oi, ok osv. Når den ene er ferdig bytter dere uten å diskutere noe av det som ble sagt. Når begge har pratet i ett minutt kan dere diskutere hvordan det var å være både den som prater og den som lytter, og hvordan dette belyser deres måte å kommunisere på i hverdagen.

Journaling

En øvelse du kan gjøre alene, gjerne søndag eller mandag kveld mens energien til nymånen er sterkest, er å skrive ned dine egne refleksjoner av hvordan du kommuniserer med deg selv og andre. Det kan du gjøre fritt dersom du ønsker det, eller du kan svare på spørsmålene nedenfor for å få litt hjelp til bevisstgjøring.

Finn et sted hjemme eller ute i naturen hvor du kan sitte uforstyrret en halvtime eller time. Lag deg gjerne en kopp te eller kakao, og skap deg en liten boble hvor du kan la tankene flyte og være helt ærlig med deg selv. Smør gjerne en jordende eterisk olje under føttene før du starter, slik at du får kontakt med deg selv og moder jord. Du kan også smøre Lavendel, oljen for kommunikasjon på halsen slik at du kan prate ærlig med deg selv og at det du har på hjertet får se dagens lys. Dersom du velger å ikke være ærlig med deg selv, bremser du utviklingen din, så våg å være ærlig. Det er ingen som skal lese det du har skrevet.

Spørsmål som kan fyre i gang skrivingen:

  • Hvilke briller har du på når du lytter til det andre har å si?

  • Hvilke situasjoner/setninger/ord trigger deg? Hvorfor?

  • Hvilke følelser dukker oftest opp når du blir trigget av noe du hører? Hvor i kroppen kjenner du det?

  • Hvilke mennesker i livet kan du lære mest av når det gjelder kommunikasjon? Husk at de som trigger deg mest ofte er dine viktigste lærere.

  • Bruker du mye tid på å overbevise andre om at det du sier er rett? Hva skjer om du bruker denne energien på noe annet?

  • Lytter du empatisk? Hvordan kan du øve deg på å lytte mer empatisk?

  • Har du alltid et svar på lur når noen deler sine tanker med deg? Før du egentlig har hørt ferdig hva den andre har å si?

  • Hvordan prater du til deg selv? Med lav eller høyvibrasjons ord? Tankene dine er også kommunikasjon, med deg selv.

  • I hvilke situasjoner prater du negativt om andre når de ikke hører deg? Hvorfor gjør du dette og hvordan kan du øve deg på å stoppe det?

Intensjon

Når du er ferdig med å svare på spørsmålene og ser hvilke mønster du har når du kommuniserer kan du sette deg en intensjon for hva du ønsker å jobbe med. Ønsker du å bli mer nysgjerrig enn forutinntatt når du kommuniserer? Lytte mer empatisk? Snakke finere til deg selv og stoppe den indre kritikeren?

En intensjon er en kort setning som gjerne er koblet til en følelse. Hvordan du vil føle deg når du har kommet dit du ønsker å være. Skriv den ned i nåtid og heng den opp et sted hvor du ser den hver dag. Gjenta den for deg selv så ofte du kan, gjerne frem til neste fullmåne.

Lykke til og happy new moon <3